Συλλυπητήρια δήλωση για τον Καθηγητή κ.Βασίλη Γολεμάτη

27 Ιουλίου 2023
golematis-1200x710.jpg

Ο Πρόεδρος Γ. Τζοβάρας και το Δ.Σ της ΕΕΕΧ, εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους, για την απώλεια του λαμπρού επιστήμονα Ομότιμου Καθηγητή Χειρουργικής Βασίλη Γολεμάτη.

Μία εμβληματική μορφή της Ελληνικής Χειρουργικής, καθώς ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που ανέπτυξε μεγάλο πρόγραμμα λαπαροσκοπικής χειρουργικής καθώς και ο πρώτος που οργάνωσε χειρουργικές επεμβάσεις για φορείς του AIDS σε μια εποχή που δύσκολα γίνονταν δεκτοί σε νοσοκομεία.

Ο Βασίλειος Γολεμάτης γεννήθηκε το 1929 στα Λεύκτρα Θηβών. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών στην γενέτειρά του, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και αποφοίτησε το 1955. 

Ειδικεύτηκε στην Χειρουργική στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο έχοντας ως δασκάλους τον Καθηγητή Χειρουργικής Χάρη Τουλ (1897-1980) και τον τότε Υφηγητή και μετέπειτα Καθηγητή Παναγιώτη Χρυσοσπάθη.

Την περίοδο 1960-1961 μετεκπαιδεύτηκε στην Χειρουργική του πεπτικού συστήματος στην Αγγλία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εκλέχθηκε Υφηγητής Χειρουργικής και μετέπειτα έκτακτος Καθηγητής στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του «Λαϊκού» Νοσοκομείου. Το 1981 εκλέχθηκε τακτικός Καθηγητής και Διευθυντής της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος Εφορείας Αρεταίειου Νοσοκομείου (1984-1986), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» (1986-1988), Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας ενδοσκοπικής χειρουργικής και άλλων επεμβατικών τεχνικών (1992-1995), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» (1994-2000), Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) (1994-2000), Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2002-2004) και Πρόεδρος αυτοτελούς επιτροπής ελέγχου προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (2003-2004). Εισήγαγε το θεσμό ανταλλαγής φοιτητών και νέων ιατρών με ιατρικές σχολές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, μεγάλη πρωτοπορία για την εποχή.

Διετέλεσε κριτής επιστημονικών εργασιών έγκριτων περιοδικών όπως το British Journal of Surgery και επισκέπτης Καθηγητής σε φημισμένες Ιατρικές Σχολές των ΗΠΑ. Εξελέγη τιμητικό μέλος της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας αποτελώντας τον πρώτο Έλληνα που λαμβάνει αυτή την διάκριση. Υπήρξε Επίτιμο μέλος της Ένωσης Χειρουργών Αγγλίας και Ιρλανδίας, της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Southern University του Λος Άντζελες. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το αργυρό μετάλλιο, ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τού απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.

Ο Βασίλειος Γολεμάτης διακρίθηκε για το ήθος του, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, το ερευνητικό, διοικητικό και διδακτικό του έργο καθώς και τη σημαντική συνεισφορά του ως λαμπρός δάσκαλος στην εκπαίδευση φοιτητών και στην καθοδήγηση νέων ιατρών.

Ύστερα από την αναγγελία του θανάτου του Καθηγητή Βασιλειου Γολεματη κορυφαίου Έλληνα Χειρουργού συνήλθε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΕΧ σε διαδικτυακή  συνεδρίαση σήμερα 26 Ιουλίου 2023 ημέρα Τεταρτη και ώρα 09.00 και προκειμένου να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στον εκλιπόντα, αποφάσισε:

-Να εκφράσει την βαθιά του θλίψη για την απώλειά του

-Να διατυπώσει τα  θερμά συλλυπητήριά του προς την οικογένειά του.

-Να κατατεθεί στέφανος στην σωρό του εκλιπόντα. 

Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στο χωριό Λεύκτρα Θηβών, στις 11.30 π.μ..

Η Ε.Ε.Ε.Χ. και η ελληνική ιατρική κοινότητα απώλεσε έναν κορυφαίο επιστήμονα και ακούραστο δάσκαλο. Η παρακαταθήκη που αφήνει είναι σπουδαία και το κενό δυσαναπλήρωτο.

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Τζοβάρας, και τα Μέλη του Δ.Σ. της

Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής.

Υ.Γ. Η Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής τίμησε τον Καθηγητή κ.Βασίλη Γολεμάτη στην Εναρκτήρια Εκδήώση του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου της , στις 18 Απριλίου 2019.

Η βράβευση του Καθηγήτη σε Video.

 


Ποίοι Είμαστε


Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής & Άλλων Επεμβάσεων. Δείτε πρισσότερα εδώ.



Εγγραφείτε

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα μας και ενημερώσεις.

Αποδέχομαι τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου.

Copyright 2024. All rights reserved.

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Για να διευκολύνουμε τη χρήση του διαδικτυακού μας τόπου, χρησιμοποιούμε «cookies». Τα cookies είναι μικρά αρχεία δεδομένων / κειμένου που αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας από το πρόγραμμα περιήγησής σας και τα οποία είναι απαραίτητα για τη χρήση του διαδικτυακού μας τόπου.

Η Google μας βοηθάει να συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που οι χρήστες χρησιμοποιούν τον διαδικτυακό μας τόπο, προκειμένου να βελτιώνουμε τη λειτουργία και το περιεχόμενο της και την εμπειρία των χρηστών / επισκεπτών.

Η Google μας βοηθάει να συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που οι χρήστες χρησιμοποιούν τον διαδικτυακό μας τόπο, προκειμένου να βελτιώνουμε τη λειτουργία και το περιεχόμενο της και την εμπειρία των χρηστών / επισκεπτών.
  • _gat
  • _ga
  • _gid

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες