ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19.

3 Μαΐου 2020
menoume-asfaleis.jpg

Αγαπητά μέλη και συνάδελφοι,

Η ΕΕΕΧ, ευρισκόμενη υπό συνεχή ενημερωση των δεδομένων, μελετών και ανακοινώσεων σε σχέση με την πορεία της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19, προσπαθεί να παρέχει τεκμηριωμένες και βάσιμες κατευθύνσεις προς την Ελληνική Χειρουργική Κοινότητα και ειδικά προς τους συναδέλφους που εφαρμόζουν τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, εναρμονιζόμενη με τις αποφάσεις και οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Βασιζόμενοι στα ανωτέρω και στην συνεχώς αποκτούμενη εμπειρία από την μεχρι τωρα πορεία, ανακοινώνουμε και προτείνουμε τα ακόλουθα:

• Σταδιακό προγραμματισμό όλων των ειδών των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, με προτεραιότητα πάντα προς τα επείγοντα και ογκολογικά περιστατικά, από την Δευτέρα 4 Μαϊου 2020.
• Ο αριθμός των προγραμματιζομένων επεμβάσεων θα καθορίζεται πάντα ανάλογα με την δυναμικότητα της εκάστοτε κλινικής και νοσοκομείου, εναρμονιζόμενη με τις αποφάσεις του υπουργείου αλλά και της διοίκησης του Νοσοκομείου.
• Αυστηρή τήρηση της μεθόδου ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2, στον προεγχειρητικό έλεγχο όλων των ασθενών που θα χειρουργηθούν, σε συγκεκριμμένο χρονικό διάστημα πριν την εισαγωγή αυτών, εκτός των άκρως επειγόντων περιστατικών.
 Η υπεροχή στην ασφάλεια του είδους επέμβασης (λαπαροσκοπικής ή ανοικτής), σε σχέση με την πανδημία Covid-19, δεν έχει μέχρι σήμερα αποδειχθεί σε καμμία μελέτη, με αποτέλεσμα η επιλογή να καθορίζεται από την μεχρι τωρα εμπειρία και τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν.
• Η λαπαροσκοπική προσπέλαση ΔΕΝ αντενδείκνυται για τα τακτικά αλλά και τα επείγοντα περιστατικά, τουναντίον παρουσιάζει πλεονεκτήματα που είναι πολύ σημαντικά για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού όπως:

1. Μικρότερο χρόνο νοσηλείας που εχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη διεκπεραίωση ασθενών, και απελευθέρωση κλινών, αναπνευστήρων και φαρμάκων.
2. Μικρότερη νοσηρότητα σε ασθενείς νοσούντες με covid-19, με αποτέλεσμα καλύτερη επιβίωση και βραχύτερη νοσηλεία.
3. Ένα πολύ περιορισμένο χειρουργικό πεδίο σε σχέση με την «ανοικτή επέμβαση», και επομένως πολύ μικρότερη πιθανότητα διασποράς σωματικών υγρών και ιστών, με αποτέλεσμα πολύ μειωμένη πιθανότητα μόλυνσης του προσωπικού.
4. Δυνατότητα διαχείρησης και αποφυγή διάχυσης του χειρουργικού καπνού, αφού αυτός είναι περιορισμένος στην περιτοναική κοιλότητα και μπορεί να απομακρυνθεί από την κεντρική αναρρόφηση με ή χωρίς τη χρήση συσκευών εκκένωσης καπνού

• Η εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας του προσωπικού στην διεγχειρητική φάση, συνεχίζεται απρόσκοπτα όπως εχει αναφερθεί και στις προηγούμενες ανακοινώσεις, και παράλληλα προτείνουμε:
1. Χρήση μειωμένων πιέσεων πνευμοπεριτοναίου, και αφαίρεση αυτού στο περας της επέμβασης, με συσκευή αναρρόφησης, αν είναι εφικτόν
2. Ελαχιστοποίηση της χρήσης, κατά το δυνατόν, συσκευών ενέργειας, και όπου κρίνεται απαραίτητο αποφυγή των συσκευών ενέργειας υπερήχων
3. Παρόλο που η πιθανότητα μετάδοσης του ιού COVID-19 με αερόλυμα είναι τελείως θεωρητική (αφού λείπει παντελώς η βιβλιογραφική τεκμηρίωση), η χρήση συσκευών εκκένωσης καπνού ή/και φίλτρων ULPA ενθαρύνεται.

Αγαπητά μέλη και συνάδελφοι, η ΕΕΕΧ βρίσκεται πάντα στο κέντρο των εξελίξεων, με στόχο την συνεχή ενημέρωση και πληροφόρηση με τα συνεχώς ανανεούμενα δεδομένα την δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας.
Θα παρέχονται συνεχείς ανακοινώσεις για τα νέα δεδομένα με έγκυρες βιβλιογραφικές πηγές.
Μένουμε ασφαλείς, μένουμε ενήμεροι!!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ:  ΚΑΠΙΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ:

Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:  ΤΖΟΒΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:   ΑΡΧΟΝΤΟΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΣΑΜΠΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  ΑΓΙΟΜΑΜΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΑΜΙΑΣ: ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΕΛΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΠΟΥΔΟΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ.

 


Ποίοι Είμαστε


Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής & Άλλων Επεμβάσεων. Δείτε πρισσότερα εδώ.Εγγραφείτε

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα μας και ενημερώσεις.

Αποδέχομαι τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου.

Copyright 2018. All rights reserved. Designed & Developed by Justi in Time

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Για να διευκολύνουμε τη χρήση του διαδικτυακού μας τόπου, χρησιμοποιούμε «cookies». Τα cookies είναι μικρά αρχεία δεδομένων / κειμένου που αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας από το πρόγραμμα περιήγησής σας και τα οποία είναι απαραίτητα για τη χρήση του διαδικτυακού μας τόπου.

Η Google μας βοηθάει να συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που οι χρήστες χρησιμοποιούν τον διαδικτυακό μας τόπο, προκειμένου να βελτιώνουμε τη λειτουργία και το περιεχόμενο της και την εμπειρία των χρηστών / επισκεπτών.

Η Google μας βοηθάει να συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που οι χρήστες χρησιμοποιούν τον διαδικτυακό μας τόπο, προκειμένου να βελτιώνουμε τη λειτουργία και το περιεχόμενο της και την εμπειρία των χρηστών / επισκεπτών.
  • _gat
  • _ga
  • _gid

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες