ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19.

31 Μαρτίου 2020
covid.jpg
Αγαπητοί συνάδελφοι και λοιπά μέλη,

Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής θεωρεί υποχρέωση της, την συνεχή ενημέρωση όλων των μελών της αλλά και όλων των συναδέλφων στην Ελληνική Ιατρική Κοινότητα, όσον αφορά τις συνεχώς παρεχόμενες πληροφορίες, μελέτες, ανακοινώσεις και οδηγίες της διεθνούς χειρουργικής – και όχι μόνο – κοινότητας, και ειδικότερα των Χειρουργικών Εταιρειών Γενικής και Ενδοσκοπικής Χειρουργικής,  σε σχέση με την καλπάζουσα πανδημία Covid-19.

Είναι γεγονός πως τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε εγχώρια και παγκόσμια κλίμακα, μας αναγκάζουν να είμαστε σε εγρήγορση για την έγκαιρη και συνεχή πληροφόρηση των χειρουργών και του προσωπικού, με στόχο την προφύλαξη αυτών αλλά και των ασθενών μας, από τις πολλαπλές εκφάνσεις των εκδηλώσεων του ιού κατά την διενέργεια των χειρουργικών και ενδοσκοπικών επεμβάσεων.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν νέα δεδομένα όσον αφορά την μεταδοτικότητα και διασπορά του ιού κατά την διάρκεια «ανοικτών» ή λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, την χρήση φίλτρων και των αυξημένων μέτρων προσωπικής προφύλαξης του προσωπικού. Παρ ’όλα αυτά, τα ως άνω αναφερόμενα ζητήματα και ερωτήματα, ευρίσκονται υπό συνεχή μελέτη και επιστημονική έρευνα, και πιθανά λίαν συντόμως θα ανακοινωθούν ΒΑΣΙΜΑ αποτελέσματα και οδηγίες, στα οποία η ΕΕΕΧ θα λάβει θέση και θα προβεί σε ανάλογα συμπεράσματα.

Η ΕΕΕΧ κατόπιν της αποφάσεως του ΔΣ, θα παρουσιάζει συνεχώς και αδιαλείπτως όλα τα πλέον επίκαιρα δημοσιεύματα και μελέτες, από τα πλέον έγκριτα επιστημονικά κέντρα και εταιρείες, περιοδικά και ιστοσελίδες με στόχο την άμεσο και συνεχή ενημέρωση σας.

Η ενημέρωση θα λαμβάνει χώρα στην ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στην ιστοσελίδα μας με updates.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ:  ΚΑΠΙΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ:

Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:  ΤΖΟΒΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:   ΑΡΧΟΝΤΟΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΣΑΜΠΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  ΑΓΙΟΜΑΜΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΑΜΙΑΣ: ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΕΛΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΠΟΥΔΟΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ.

ΠΑΡΑΘΕΣΗ LINKS ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΝ-ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ COVID-19:ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

SAGES AND EAES RECOMMENDATIONS REGARDING SURGICAL RESPONSE TO COVID-19 CRISIS

Intercollegiate General Surgery Guidance on COVID-19 UPDATE

American Society for Gastrointestinal Endoscopy: COVID-19 Clinical Insights for Our Community of Gastroenterologists and Gastroenterology Care Providers

Practical recommendations for critical care and anesthesiology teams caring for novel coronavirus (2019-nCoV) patients

SAGES: RESOURCES FOR SMOKE & GAS EVACUATION DURING OPEN, LAPAROSCOPIC, AND ENDOSCOPIC PROCEDURES

Minimally invasive surgery and the novel coronavirus outbreak: lessons learned in China and Italy

 


UPDATE 2 Απριλίου 2020

Σημαντική Δημοσίευση στο Nature: ΝΕΩΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ COVID 19 ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΥΓΡΑ / ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ»

https://www.nature.com/articles/s41586-020-2196-x

Οπου και το πλήρες αρθρο σε μορφη PDF:

Virological assessment of hospitalized patients with COVID-2019

Τα σημαντικά στοιχεία που παραθετει το ως άνω αρθρο-μελέτη είναι:

“O ιός SARS-CoV-2 (που προκαλεί τη νόσο COVID-19), ΔΕΝ ανιχνεύεται στο αίμα και στα ούρα. Επιπλέον ΔΕΝ ανιχνεύονται ζώντες ιοί (δυνάμενοι να προκαλέσουν λοίμωξη) στα κόπρανα, παρά μόνο RNA του ιού. Η παρουσία RNA υλικού του ιού στα κόπρανα (μη ζώντες ιοί) ερμηνεύεται από την κατάποση εκκρίσεων του ανώτερου αναπνευστικού ή τον πιθανό πολλαπλασιασμό του ιού αλλά την μετατροπή του σε ΜΗ ΛΟΙΜΟΓΟΝΟ μορφή από την επαφή του με τις εκκρίσεις του εντέρου. ΣΧΟΛΙΟ: H μη ανίχνευση ζώντων ιών στο αίμα και στα κόπρανα καθιστά λίαν απίθανη την δυνατότητα μετάδοσής της COVID-19 με ενδοπεριτοναική εξάχνωση / αερόλυμα.”


UPDATE 22 Απριλίου 2020

Σημαντική Δημοσίευση στο JMIG: “Understanding the “Scope” of the Problem: Why Laparoscopy is Considered Safe During the COVID-19 Pandemic”

https://www.jmig.org/article/S1553-4650(20)30171-0/fulltext

Οπου και το πλήρες αρθρο σε μορφη PDF:

Understanding the “Scope” of the Problem: Why Laparoscopy is Considered Safe During the COVID-19 Pandemic

Τα σημαντικά στοιχεία που παραθετει το ως άνω αρθρο-μελέτη είναι:

“We believe laparoscopy offers the opportunity for better containment and filtration of the surgical gas and plume compared with laparotomy, and continues to offer vastly more health benefits, particularly during the COVID-19 pandemic and when precious PPE and hospital resources as well as minimizing viral exposure risks are so critical to mitigating this public health crisis.”Ποίοι Είμαστε


Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής & Άλλων Επεμβάσεων. Δείτε πρισσότερα εδώ.Εγγραφείτε

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα μας και ενημερώσεις.

Αποδέχομαι τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου.

Copyright 2018. All rights reserved. Designed & Developed by Justi in Time

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Για να διευκολύνουμε τη χρήση του διαδικτυακού μας τόπου, χρησιμοποιούμε «cookies». Τα cookies είναι μικρά αρχεία δεδομένων / κειμένου που αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας από το πρόγραμμα περιήγησής σας και τα οποία είναι απαραίτητα για τη χρήση του διαδικτυακού μας τόπου.

Η Google μας βοηθάει να συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που οι χρήστες χρησιμοποιούν τον διαδικτυακό μας τόπο, προκειμένου να βελτιώνουμε τη λειτουργία και το περιεχόμενο της και την εμπειρία των χρηστών / επισκεπτών.

Η Google μας βοηθάει να συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που οι χρήστες χρησιμοποιούν τον διαδικτυακό μας τόπο, προκειμένου να βελτιώνουμε τη λειτουργία και το περιεχόμενο της και την εμπειρία των χρηστών / επισκεπτών.
  • _gat
  • _ga
  • _gid

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες